Demján elképesztő üzlete – Eladta a sikercéget

Eladták Magyarország legsikeresebb ingatlanfejlesztő vállalatának, a TriGranitnak egy jelentős részét a TPG Real Estate-nek, a nemzetközi magántulajdonú befektetetési vállalat, a TPG ingatlanrészlegének. A tranzakció érinti a TriGranit teljes lengyel és szlovák portfólióját, valamint a magyarországi és a horvát projektek egy részét, illetve a TriGranit platformot. A TPG feltett szándéka, hogy további források biztosításával a régió legnagyobb ingatlanbefektetési, -fejlesztési és -üzemeltetési vállalatát hozza létre. Az ügyletben nem érintett a WestEnd City Center és több más TriGranithoz kötődő projekt sem. A nem értékesített projekteket Gránit Management néven üzemeltetik tovább.

Hétfőn reggel sajtótájékoztató keretein belül jelentette be Magyarország egyik legfontosabb vállalkozója, Demján Sándor, hogy eladták az amerikai központú TPG-nek a TriGranit ingatlanfejlesztő és üzemeltető egy jelentős részét.
 

Egy ingatlanfejlesztő olyan, mint egy autógyár, fejlesztenek, majd eladnak, a nagy pénzügyi befektetők pedig megveszik ezeket. Néha egy-egy épületet megtartunk, pl. a West End City Centert, ami a világban is egyedi a rozsdaövezeti (barnaövezeti) besorolása miatt


– meséli Demján.
 

Pontos részleteket ugyan nem árultak el, de több mint félmilliárd eurós üzletről van szó, ami közel annyi, mint amennyi a magyar ingatlanbefektetési piac teljes egésze ezen a tranzakción kívül.

A TriGranit jelenleg Demján Sándor, Csányi Sándor, Peter Munk kanadai üzletember és az osztrák tőzsdén jegyzett Immofinanz AG tulajdonában van. A projekteket üzemeltető és felügyelő cég Gránit Management néven folytatja tevékenységét, a tranzakció zárása után az Immofinanz és Peter Munk részesedése kivásárlásra kerül Demján Sándor és Csányi Sándor által. A tranzakció pénzügyi és jogi zárási folyamata előreláthatóan ez év szeptemberében lezárul.

A Gránit Management folytatja tovább az üzemeltetést és a fejlesztést is mind itthon, mind a régióban, bár kisebb tőkéből teszi mindezt, mint a most vevőként megjelent TPG.
 

A bankárok hamburgeragya miatt az elmúlt években elzárkóztak az ingatlanoktól, hiszen megégették magukat


– mondja Demján, aki szerint ingatlanboom várható , mivel alacsonyak a kamatok.

Az üzlet több mint egy évig tartott, és hatalmas munka volt, hiszen cégek tucatjait kellett eladni. A TriGranit élén maradó, vagyis az új tulajdonossal együttműködő Török Árpád elmondta, “A TPG Real Estate szaktudása és globális jelenléte segít minket abban, hogy stratégiailag fontos helyszíneken kereskedelmi és irodai létesítményeket vásároljunk, fejlesszünk és üzemeltessünk”. Ezzel a lépéssel a TriGranitnak arra is van esélye, hogy akár a világ vezető ingatlanfejlesztőinek egyike lehessen.

Kérdésünkre Török elmondta, hogy a régióban ezentúl a TPG által megvásárolt TriGranit Platform lesz az, ami az esetleges újabb akvizíciókat és fejlesztéseket vezényli, így a növekedés útjában kevés dolog áll. Pontosabb részleteket a lezárásig ebben a kérdésben sem lehet tudni, de a stratégia egyértelműen a vásárlás és a fejlesztés folytatása.

Demján elképesztő üzlete - Eladta a sikercéget (2.)

Klikk a képre!
Az üzletkötések lezárása után kialakuló új tulajdonosi struktúra.

 

Mit kell tudni a TriGranitról?


Az 1997-ben alapított budapesti székhelyű TriGranit Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlanbefektetési, – fejlesztési és -üzemeltetési vállalata, amely a közép-kelet-európai régió és a Balkán kilenc országában van jelen. A cég a legnagyobb hangsúlyt az úgy nevezett “City Center” projektekre, iroda- és kereskedelmi ingatlan fejlesztésre helyezi. Ezek a fejlesztések nagyrészt stratégailag fontos közlekedési csomópontokon helyezkednek el.

A TriGranit Development 2,5 milliárd eurós ingatlanállománnyal rendelkezik, mintegy 3 milliárd euró értékű eszközt kezel, és jelenleg is mintegy 4 milliárd euró értékű fejlesztés és előkészítés alatt lévő projektet futtat.

A céghez több ikonikus ingatlan fejlesztése is köthető, többek között az ország egyik legrégibb és legismertebb, bevásárlóközpontja a West End City Center, valamint az ország első modern, amerikai típusú üzletháza, a Pólus Center is. Ezen felül Budapesten és vonzáskörzetében a TriGranithoz köthető a Bank Center, a Millenium City Centert, de a kevésbé sikeres Kőérberek Tóváros is. Utóbbi kapcsán a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cégcsoport egyik korábbi égköve, az Arcadom Zrt. komoly gondba is került, konkrétan felszámolás alá.

Demján elképesztő üzlete - Eladta a sikercéget (2.)

További fotókért és az irodahaz.info-s adatlapért kattints a képre!

A TriGranit cégcsoporthoz tartozik még az 1994-ben alapított TriGranit Management (TGM) is, mely elsősorban ingatlanüzemeltetéssel foglalkozik. A cég világszerte 14 országban aktív Közép- és Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Kínában, ahol összesen 29 ingatlanért (irodák, kiskereskedelmi és szabadidős egységek) felel több mint 1 600 00 négyzetméteren.

A TGM részvényesei közé tartozik Demján Sándor, Peter Munk, Csányi Sándor és Nyúl Sándor, a cég korábbi vezérigazgatója, a TriGranit igazgatóságának elnöke.

Demján Sándor 2012-ben megkapta a REsource magazin életműdíját is.
 

Mit kell tudni a TPG-ról?


A TPG egy texasi és kaliforniai székhellyel rendelkező amerikai cég, a világ egyik legnagyobb magántőke-befektetési vállalata. A TPG befektetési meglehetősen széles spektrumot fednek le kiskereskedelemtől, médián, telekommunikáción, egészségügyön át az ingatlanokig. Portfóliójába olyan cégek tartoznak, mint az Airbnb, a Neiman Marcus, a Japan Telecom, a Ducati Motor Holding vagy a Saxo Bank.

A TPG Real Estate egy globális magántulajdonú befektetési alap, a TPG ingatlan-befektetésekre specializálódott csoportja. A TPG közel 75 milliárd dollár értékű vagyont kezel 17 irodában világszerte. A TPGRE magában foglalja a TPG Real Estate Partners tőkebefektetési alapot, valamint a TPG Real Estate Finance Trust nevű hitelkezelő- és akvizíciós alapot. A két alap a TPGRE-n és további TPG cégeken keresztül együttesen 6 milliárd dollár értékű vagyont kezel. 2009 óta a TPG Real Estate Partners mintegy 3 milliárd dollárt fektetett be észak-amerikai és európai ingatlanalapokba és -vállalatokba. A TPG a TPG Real Estate Partners révén valósít meg tőkeinjekciót a felvásárolt vállalatokba, hogy optimalizálja teljesítményüket és fokozza versenyképességüket. A TPG Real Estate Finance Trust 2,5 milliárd dollár hitelt kezel kereskedelmi ingatlan portfóliójában, valamint további senior és mezzanine hiteleket vesz fel és helyez ki a legkülönbözőbb észak-amerikai vagyoneszközökbe.

A cég terjeszkedését jól mutatja, hogy egy májusi hír szerint a DTZ (a TPG-vel a háta mögött) felvásárolta 2 milliárd dollárért a Cushman & Wakefield-et, hogy ezzel érdemi versenytársként lépjenek fel a világban a CBRE-vel és a JLL-lel szemben. Az új cég a Cushman & Wakefield nevet viszi tovább, új vezetője pedig az a Brett White lesz, aki korábban a CBRE-t a világ vezető ingatlanos cégévé tette. Az, hogy a magyar divíziókat ez pontosan hogyan érinti még pontosan nem ismeretes.

Nem ez az első régiós üzlete az amerikai cégnek. 2013 őszen a TPG és az Ivanhoé Cambridge közösen vásárolták meg a prágai központú PointPark Properties-t (P3), mely Európa egyik legfőbb ipari ingatlan vállalata. A P3 kilenc országban összesen 144 logisztikai ingatlannal rendelkezik, ami több mint 3 millió négyzetméternyi területet jelent.