Budapest többet kínál, mint a versenytársai

Hiába a többségében pozitív bérlői hangulat és a növekvő befektetői aktivitás, valamelyest alábbhagyott a három hónappal ezelőtt tapasztalt kirobbanó optimizmus a régiós országok ingatlanpiacán – derült ki az RICS negyedéves Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásából.

Általános tanulságok

 

  • Az RICS Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor 2014. negyedik negyedéves eredményei alapján a régiós országok többségében az ingatlanpiac ellenállónak bizonyult a gazdaság egyéb területeit érintő nehézségekkel szemben.
  • A bérlői hangulatot mérő index pozitív képet mutatott Bulgáriában, Magyarországon és Romániában, míg az eredmények alapján semleges helyzetről beszélhetünk Csehországban.
  • A befektetői hangulatot mérő index pozitív hangulatról tanúskodik, értéke azonban Románián kívül mindenhol esett.
  • A bérleti díjak várható alakulása vegyes képet mutat, mind országok, mind elsődleges és másodlagos piacok szintjén.

 

Nagy meglepetés Bulgáriából


A bérlői hangulatot mérő index pozitív képet mutatott Bulgáriában, Magyarországon és Romániában, míg enyhén negatív, de inkább semleges tartományra utaló számot láthattunk Csehországban. A legnagyobb mértékű erősödés Bulgáriában volt mérhető az időszakban, ami jól mutatja a piac ellenálló képességét. Magyarországon enyhén csökkent az index értéke, míg Romániában az ellenkező irányba mozdult el a bérlők helyzetértékelése: 2010 óta nem látott szintre emelkedett az optimizmus. A bérlői kereslet Bulgáriában, Csehországban és Romániában egyaránt növekedet. Magyarországon, bár a bérlői kereslet növekedési üteme felgyorsult, az meghaladta az új kínálat növekedési ütemét.

A bérleti díjak várható alakulását tekintve Bulgáriában rövid távon emelkedésére számíthatunk, hosszú távon azonban csak az irodapiac felső szegmensében várhatók hasonló irányú mozgások. Csehországban rövid távon szintén nem számítanak változásra a válaszadók, hosszú távon a másodlagos piacon csökkenés várható, míg az elsődleges piacon vegyes képet mutatnak a várakozások. Magyarországon rövid távon a bérleti díjak emelkedése várható, hosszú távon pedig – az irodapiac kivételével – nem várható változás a felső szegmensben, míg csökkenésre számítanak a másodlagos piacon. Romániában erőteljes emelkedés várható az elsődleges piacon, míg a másodlagos piacon komoly esésre van kilátás az elkövetkezendő tizenkét hónapban.
 

Növekvő érdeklődés a régiós befektetések iránt


A befektetői hangulatot mérő index mind a négy országban pozitív tartományban tartózkodik, azonban értéke egyedül Romániában növekedett, a többi országban csökkent, olyannyira, hogy Bulgáriában elérte a 2011 óta mért legalacsonyabb szintet. Pozitívnak tekinthető, hogy Bulgáriában, Csehországban és Magyarországon javultak a hitelfeltételek, míg Romániában változatlanok maradtak. Szintén optimizmusra ad okot, hogy Bulgária kivételével minden országban növekvő befektetési érdeklődésről számoltak be.

“A befektetői aktivitás növekedésére számítok az elkövetkezendő néhány évben, elsősorban annak köszönhetően, hogy a budapesti piac magasabb hozamokat kínál, mint a többi régiós főváros. Másrészről azonban a magas ország-kockázat továbbra is problémás tényezőt jelent Magyarországon” – tette hozzá Hegedűs Orsolya MRICS, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának szakértője.
 

A kutatásról

Az RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) számos ország kereskedelmi ingatlan piacát vizsgálva negyedévente felmérést készít RICS Commercial Property Monitor címmel. A kutatás célja, hogy egy összehasonlítható mérőszámot állítson fel a kereskedelmi ingatlanok piacán aktuálisan uralkodó hangulatot tükrözve mind a befektetési, mind a bérbeadási oldal vonatkozásában. Ez az ötödik alkalom, hogy az RICS a Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásai alapján Magyarország tekintetében is közzéteszi a negyedéves (2014. negyedik negyedévre vonatkozó) adatait.