Brutális cigidrágulás jöhet

Akár 120 forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta, ha a gyártók a július 15-étől alkalmazandó 10 százalékos árrésszabályt teljes egészében a fogyasztókra hárítják. A dohányboltokba már augusztus előtt a drágább cigaretták kerülhetnek – írja a Napi Gazdaság.

Július 15-éig átmeneti időszak lesz a dohánykereskedelemben, ugyanis eddig az időpontig még azok a dohányboltok is árusíthatnak cigarettát, amelyek nem nyertek trafikkoncessziót. Ebben az időszakban várhatóan készlethiány lesz az üzletekben és a lap szerint a gyártók az ráváltozások sokkhatását kompenzálandó, új márkákat vezethetnek majd be a piacra.

 

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a boltok többsége már felvette a kapcsolatot a dohánygyártókkal, ami eddig 3000 ezer üzletet jelent. A maradék, mintegy 2 ezer trafiktulajdonosnak – akik ezt még nem tették meg – összesen tíz napja marad arra, hogy beindítsa üzletét, amennyiben pedig nem tesznek eleget a vállalásoknak, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. akár el is veheti tőlük a koncessziót.