Az ipari ingatlanok, üzemcsarnokok piaca

Az üzemcsarnok-piac értékelése az egy negyedévvel ezelőttihez képest – Kelet-Magyarország kivételével – határozottan kedvezőbbé vált. A közeljövőt illető várakozások – ismét csak a keleti országrész kivételével – a túlkínálat mértékének csökkenésére utalnak.

A vállalati szektorból érkező jelzések az üzemcsarnokok iránti igényeknek a következő 12 hónapban várható növekedését valószínűsítik a saját tulajdonú és stagnálását a bérleti piacon. A kapott válaszok szerint a használt ingatlanok árai már csak a vidéki körzetekben esnek tovább.

 

Az üzemcsarnok-piac helyzetének értékelése 2010 áprilisában és júliusában stabilizálódott a korábbi nagy esés után. A jelen felmérés során az előző felméréshez képest javuló megítélésekkel találkoztunk – a keleti országrész kivételével. A központi körzetben a 2010 októberi megkérdezés válaszadóinak 57%-a érzékelt némi túlkínálatot, 43%-uk pedig kiegyensúlyozott keresleti-kínálati viszonyokat. Egy negyedévvel ezelőtt ugyanez a két adat rendre 83 és 17% volt. Kelet-Magyarországon kiugró mértékű a túlkínálat.

 

Az üzemcsarnok-piaci helyzet megítélése és a jövőben várható piaci helyzetre vonatkozó várakozások*

 

 

Helyzetértékelés

Várakozás a következő 12 hónapra

Várható változás

2010. július

2010. október

Változás

Budapest

-42

-29

 

-15

 

Kelet-Magyarország

-38

-50

 

-50

 

Nyugat-Magyarország

-38

-25

 

-8

 

Összesen

-40

-34

 

-22

 

 

*/ egyenleg-mutató: értéke 100, ha minden válaszadó pozitív és –100, ha minden válaszadó negatív választ ad

 

A kapott válaszok alapján az elkövetkező egy évben Kelet-Magyarországon változatlan, míg a fővárosban és környékén valamint Nyugat-Magyarországon érezhetőe javuló piaci helyzetre lehet számítani. A beinduló gazdasági, s ezen belül is az ipari növekedés a keleti országrészt viszonylag kevéssé érinti.

 

A gazdálkodó szféra képviselői az üzemcsarnokok iránt a közeljövőben élénkülő keresletet valószínűsítenek a saját tulajdonú szegmensben, míg a bérelt csarnokok iránt várhatóan stagnálnak az igények. E várakozások az egy negyedévvel ezelőttiekhez képest alig változtak.

 


Az ingatlan-portfoliót változtatni tervező cégek szándékai az üzemcsarnokok piacán a következő 12 hónapban (a portfolió változását jelzők százalékában)

 

 

Saját csarnok területe

Bérelt csarnok területe

Csökken

Csökken

Budapest

20 (17)

5 (11)

8 (15)

8 (10)

Pest megye

20 (0)

10 (15)

10 (6)

10 (10)

Kelet-Magyarország

14 (26)

16 (18)

5 (6)

10 (6)

Nyugat-Magyarország

32 (28)

8 (17)

13 (8)

8 (4)

Összesen

24 (24)

11 (18)

10 (10)

10 (10)

 
Zárójelben az előző – 2010. júliusi – felmérés adatai.

 

A saját tulajdonú és a bérelt ipari ingatlanok iránti egyaránt növekvő igények valószínűek az ipari szektorban. Az építőipari és a szolgáltató vállalkozások az igények stagnálását vetítik előre, míg a kereskedelmi cégek körében a keresletük növekedését valószínűsítők határozott kisebbségben vannak az ezt csökkenteni szándékozókkal szemben. A közép-és különösen a nagyvállalatok e téren – mondhatni, szokás szerint – most is derűlátóbbak, mint az 50 fő alatt foglalkoztató kisvállalkozások.

 

Az új átadású üzemcsarnokok esetében a következő egy évben csak jelképesen, azaz 1% körüli mértékben növekvő árak valószínűsíthetőek. A használt ingatlanok értékesítési árai a fővárosban és környékén várhatóan stagnálnak, a vidéki körzetekben 3-4%-kal tovább csökkennek.