Az ingatlan befektetések a csúcsra törnek

2014-ben 80 százalékkal nőtt a befektetési volumen az ingatlanpiacon hazánkban, a befektetések összege közel 580 millió euró volt. A trend az idén is tovább folytatódhat, a csökkenő hozamszintek mellett további 30 százalékkal bővülhet az idei befektetések volumene, és elérheti a 750 millió eurót – derül ki a JLL legfrissebb Budapesti Ingatlanpiaci Körképéből.

Tavaly a befektetési piac kiemelkedően aktív évet zárt a JLL kutatása szerint. 2014-ben az ingatlanpiaci befektetések volumene közel 580 millió euró volt, ami a 2007 óta tapasztalt második legmagasabb éves volumen. Ezen belül a jövedelemtermelő ingatlanok értékesítéséből származó összeg 450 millió euró volt.

Az irodapiac teljesítménye kimondottan kimagasló volt az év során, hiszen az üresedés az elmúlt 6 év legalacsonyabb szintjére süllyedt, míg a bérbeadás rekord magasságot ért el. Ennek következtében az irodák voltak a legnépszerűbb befektetési célpontok 2014 soránaz éves volumen 35%-át képviselve. A kiskereskedelmi ingatlanok részesedése a teljes volumenen belül 29%, az ipari ingatlanoké 13% volt, míg a maradék részt szállodák és újrahasznosítandó ingatlanok tették ki.

2014 negyedik negyedévében az ingatlanpiaci befektetések volumene nagyjából 77 millió euró volt. Ezen belül a jövedelemtermelő ingatlanok értékesítéséből származó összeg 60 millió euró volt. A legjelentősebb tranzakciók iroda eladások voltak, miután két nagyobb illetve két kisebb területű ingatlant értékesítettek.

A JLL 2014-es évet összefoglaló regionális befektetési kutatása, a CEE Investment Market Pulse kiemeli, hogy Magyarországon az erősödő befektetői érdeklődés hátterében a javuló általános ingatlanpiaci környezet és a lengyel vagy cseh piacokhoz viszonyított kedvezőbb árazási feltételek állnak. A JLL felmérései szerint a hozam irodák esetében 7,30%, logisztikai ingatlanok tekintetében 9,25%, kiskereskedelmi ingatlanok esetén pedig 7,25% körül alakult a tavalyi év végén.

“2014 során a közép-kelet-európai régió ingatlanpiacai kiemelkedően teljesítettek és Magyarország sem volt kivétel e tekintetben. A régióban mért éves befektetési volumen 27 százalékkal haladta meg a 2013-ban rögzített értéket és közel 7,9 milliárd eurót ért el.Magyarországon éves szinten 80 százalékkal nőtt a befektetési volumen, de fontos hozzátenni, hogy egy igen alacsony bázishoz képest, hiszen a 2013-as befektetési volumen nagyjából 320 millió euró volt.”- fűzte hozzá Tuza Rita, a JLL piackutatási részlegének vezetője.

Bár a nem prémium kategóriás kiskereskedelmi ingatlanok likviditására hátrányosan hathat a jogszabályi környezet változása, az irodák és ipari/logisztikai ingatlanok iránt jelentősen megerősödhet a befektetői érdeklődés. A folyamatban lévő ügyletek alapján azt látjuk, hogy felerősödött mind a helyi mind pedig a nemzetközi szereplők aktivitása és a finanszírozási kondíciók javulása eredményeképp a 2015-ös befektetési volumen jelentősen erősödni fog a hozamok csökkenése mellett. Előrejelzéseink szerint 2015-ben az éves befektetési volumen akár 30%-kal is meghaladhatja a 2014-es szintet és nagyjából 750 millió eurót érhet el.”-nyilatkozta Benjamin Perez-Ellischewitz a JLL tőkepiaci részlegének vezetője.