Az igazi áttörés még várat magára- Itt a negyedéves irodapiaci jelentés

BRF legfrissebb irodapiaci jelentése szerint 2014 első negyedévben 57 200 négyzetméter területre volt kereslet a fővárosi irodapiacon, ez a legalacsonyabb negyedéves bérbeadás két év óta, a kihasználatlanság pedig, minimális mértékben, de emelkedett. Ennek ellenére továbbra is bizakodhatunk, erre többek között az ad okot, hogy 2014 első negyedévében végre átadásra került új irodaház.

irodapiaci jelentés,iroda bérbeadás,irodaház

 

2014 első negyedévében a teljes budapesti irodaállomány, beleértve a saját tulajdonú és a spekulatív épületeket, elérte a 3 184 500 négyzetmétert. A spekulatív állomány összesen 2 558 150 négyzetméter, a saját tulajdonos által használt állomány pedig 626 350 négyzetméter.

A BRF elvégezte a spekulatív irodaállomány szokásos éves felülvizsgálatát, amely összesen 2.400 négyzetméter állomány csökkenést eredményezett. Változatlan maradt a teljes kihasználatlansági mutató, csak 0,1 százalékponttal növekedett 2013 utolsó negyedévéhez képest. Ha azonban csak a bérirodák piacát nézzük, még ennél is jelentéktelenebb volt a mutató változása, ami a felülvizsgálat okozta állománycsökkenést figyelembe véve pozitívnak tekinthető. A legalacsonyabb kihasználatlanság ebben az időszakban is Dél-Budán volt mérhető (12,2%), míg továbbra is az Agglomerációban maradt a legmagasabb (33,6%).

 

2014 első negyedéve során összesen 158 bérleti szerződést regisztrált a BRF. Az átlagos tranzakció méret 362 négyzetméter volt, mely 12,8%-kal alacsonyabb érték 2013 ugyanezen időszakához képest és majdnem fele az előző negyedév értékének. E viszonylag kis méret oka a nagy tranzakciók hiánya (5 000 négyzetméter feletti), valamint a kisméretű tranzakciók nagy aránya volt. A szerződések 80%-át kevesebb, mint 500 négyzetméterre kötötték. 10 szerződést írtak alá 1 000 négyzetméternél nagyobb területre, melyekből 7 új bérbeadás és területbővülés volt.

A legnagyobb tranzakció a Lufthansa szerződéshosszabbítása volt az Infopark E épületében 4 500 négyzetméteren, míg a legnagyobb új bérbeadás a Krisztina Palace-ban történt 3 150 négyzetméterre. Tovább bővítette irodáját a GE a Váci Greens-ben (2 900 négyzetméter), amely egyúttal a negyedév legnagyobb területbővülése is volt. A kereslet összetételét tekintve az új bérlők domináltak, melyek a teljes bérbeadás 44,1%-át tették ki. Ezt követték a szerződéshosszabbítások (35%), majd pedig a bővülések (20,9%).



Hasonlóan az előző negyedévekhez, a legerősebb bérlői aktivitás most is Dél-Budán valamint a Váci úti irodafolyosón volt mérhető; a teljes kereslet több mint egyharmada ezen a két részpiacon jelent meg.