Az európai ingatlanpiacra a bika visszatérése várható

Optimista hangulatot jelentett a CBRE a világ legnagyobb ingatlanfórumáról. Kutatást is végzett a Cannes-i MIPIM-en résztvevők körében, amely szerint visszatér a lendület a kontinens kereskedelmi ingatlanpiacára, és a befektetők a magyarországi lehetőségeket is vizsgálják.

A CBRE több mint 300 szakértővel készített egy kutatást, amelyben a megkérdezettek túlnyomó többsége (85%) a „bika-piac” (hossz, azaz az árak emelkedő trendje) visszatérését várja az idei évtől. Az optimizmus a derülátók tavalyi felmérésben szereplő 77 százalékos arányát is felülmúlja. A felmérésből az is kiderül, hogy a bizalom a globális pénzügyi válság előtti szintekre nőtt: a megkérdezettek 53 százaléka úgy nyilatkozott, hogy „még pozitívabban” vagy „hasonlóan” érzi magát, mint 2007-ben.

 

„Az optimizmus kézzelfogható volt az idei MIPIM-en; kevésbé az óvatosság, mint inkább a bizalom dominált. 2013 első felében a befektetők a központi piacokra és a legjobb ingatlanokra koncentráltak, 2014-ben nagyot fordult velük a világ és most már a növekedést tartják szem előtt. Távolodunk a válságtól és a befektetőknek már sokkal jobb a véleménye az eurózónáról, mint korábban, amikor jelentős szakadék volt Európa északi és déli része között. Ma már a fellendülés és a növekedés jelei látszanak.” – nyilatkozta Jonathan Hull, a CBRE európai tőkepiacokért felelős vezetője.

 

bika ingatlanpiacA kutatásban részt vevő szakembereket arról is kérdezte a CBRE, hogy melyik ingatlantípust részesítik előnyben vásárláskor 2014-ben. A válaszolók legtöbbje az irodákat (40%) jelölte meg, de sokan a kiskereskedelmi (32%) és az ipari ingatlanokat (28%) preferálják. Míg az egyértelmű, hogy jelentős a kereslet a központi piacok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország) ingatlanjai iránt – ezeket az országokat a válaszadók 40 százaléka jelölte az első helyen, de sokakat a fellendülő (34%) és felzárkózó (26%) piacok érdeklik, ami szintén a befektetői bizalom emelkedését és a kockázatvállalás erősödését vetíti előre 2014-ben.

 

A MIPIM-en tapasztalható optimizmust a CBRE európai ingatlan-befektetői szándékokról készített 2014-es felmérése is alátámasztja, ami szerint a befektetői bizalom Nyugat-Európában jelentősen javult 2013-hoz képest, a kontinens nyugati piacát a megkérdezettek 71 százaléka a legjobb globális régiónak gondolja.

 

A jelentés szerint jelentős elmozdulás tapasztalható a földrajzi preferenciák között is: ma a befektetők 19 százaléka voksol Spanyolországra – a tavalyi arány csak 6 százalék volt és ma Madrid a második legkedveltebb európai város London után, illetve Barcelona szintén szerepel a legjobb 10 befektetési célpont között. A „fellendülő piacok” befektetési lehetőségeire is jelentős az érdeklődés, amit Amszterdam és Dublin szintén az első 10 piac közötti helyezése is bizonyít.

 

„A befektetői bizalom javulásával a felzárkózó piacok, így Magyarország iránti érdeklődés is nő. A befektetők újra megvizsgálják a helyi üzleti lehetőségeket és készek befektetni a magyar ingatlanpiacon. A bizalom alakulásával párhuzamosan a budapesti iroda- és kiskereskedelmi piac lesz a Magyarországra visszatérő befektetők célkeresztjében.” – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE budapesti ingatlanbefektetési vezetője.