Adóköteles a házasságban kapott ajándék

Az öröklést ugyan illetékmentessé tette a kormány, adózási vétséget követ el ugyanakkor az a férj, aki nagy értékű ajándékot vesz a feleségének. Vagy fordítva. Autó, ékszer, ingatlan, vagy 150 ezer forint feletti ajándék egy kerek házassági évfordulóra: a NAV lecsaphat – írja a Napi Gazdaság.

A házastársa közötti ajándékozás nem adómentes – hívta fel a figyelmet a Napi Gazdaság. Ha a férjnek, feleségnek adott autó, ékszer, vagy akár egy okostelefon ára meghaladja a 150 ezer forintot, a NAV akár utólag is vagyonszerzésnek minősítheti a kedvességet. A NAV nemrég kiadott tájékoztatása szerint ugyanis hiába lett illetékmentes az öröklés, és az egyenes ági ajándékozás, a házastársak közötti ajándék után adózni kell.

A pontos jogi következtetést még a hatóság értelmezése alapján sem egyértelmű levonni, ugyanakkor az a helyzet, hogy a törvény elismeri a házastársak közösen szerzett vagyonát, ezért csak azt az ajándékozást adóztatja, amelyet valamelyik házastárs a különvagyonából szerzett. Ez azért is nehézkes, mert a házastársi életközösségben szerzett vagyon – akár az egyénileg szerzett jövedelem is – része lehet a vagyonközösségnek.

 

Hogy ezek után mi lehet illetékköteles, arról a napi.hu azt írja, hogy minden olyan közös vagyontárgy, amelyben a tulajdonlás aránya változik meg, illetve azok a vagyontárgyak, amelyeket a házasságkötéskor született vagyonszerződésben különvagyonként jelölnek meg. Az azonban még így sem egyértelmű, hogy milyen esetben kell például adózni, ha a férj egy nagyobb értékű ékszerrel lepi meg a feleséget. Vagy egy autóval.

Utóbbinál ugyanis nem is kicsi a fizetendő illeték. Egészen pontosan éppen a duplája annak, mint a normál vagyonszerzési – köznyelven átírási – illeték. Vagyis egy átlagosnak tekinthető 100 kilowattos családi autó ajándékozása esetén 150 ezer forint. Ingóságok esetén amúgy az illeték 18 százalék, lakóingatlan esetén pedig ennek fele, 9 százalék. A családjogi törvény alapján biztosan adóköteles ajándék a házastársak között az olyan vagyontárgy, amely a házasságkötés előtt már megvolt, a házasság idején az egyik házastárs örökléssel vagy ajándékozással szerzett és a személyes használatra szolgáló szokásos értékű vagy mennyiségű vagyontárgy. Akármit is jelentsen ez.