A mentőcsomag vág oda a lakáspiacnak?

Idén csupa pozitív adat érkezik az ingatlanpiacról, így 2014 a válságot követő legjobb év lehet. Még úgy is, hogy közben van egy komoly hátráltató tényező, mégpedig a devizahiteleseket érintő mentőcsomag – derül ki a Duna House elemzéséből.

Amíg a válságot követő 5 év ingatlanpiacát a vásárlók hiánya jellemezte, úgy idén éppen az eladókból van kevés. A Duna House ingatlanközvetítő hálózat tapasztalatai szerint ugyan mindenki fog találni ingatlant, aki kitartóan keres, az elmúlt évek kínálatához képest mégis nehezebb a feladat, mint az indokolható lenne. Ennek oka pedig az eladói oldal egy részének kivárása, illetve visszalépése.

A devizahitellel terhelt tulajdonosok bizonyos hányada szívesen megválna ingatlanjától, ha ebből jól tudna kijönni. Jó példa erre 2011-2012. év fordulója, amikor rögzített árfolyamon lehetett végtörleszteni és ezzel a lehetőséggel sokan is éltek. Hirtelen megduplázódott az ingatlaneladások száma, hiszen sokan kikerültek abból a csapdából, miszerint a hitelösszeg magasabb a lakás piaci áránál. Egyszerű példa: egy 2007-ben 10 millióért, 20% önrésszel vásárolt lakás ára (budapesti áreséssel számolva) most nagyjából 9,3 millió Ft-ért adható el, miközben a 8 milliós hitel most közel 11 milliósra nőtt. Nyilván még a jól fizető tulajdonosok is legfeljebb a bank jóindulatával tudnak úgy kiszállni a hitelből, hogy ne vigyenek magukkal tartozást.

Sokan vannak viszont, akik valahol a határon vannak, vagyis a lakáseladás jelentősen enyhítene a szorításon, vagy meg is szűntetné azt. A kormány által ígért mentőcsomag ezeket a potenciális eladókat tette parkolópályára. Joggal várják ugyanis, hogy a forintosítással enyhülhet a tőketartozás és még kedvezőbb feltételekkel lehet majd lakáseladással lezárni a hitelszerződést. Az előző példából kiindulva – amennyiben az átszámítás kedvezően alakul – a 11 milliós tartozás akár lemehet épp az ingatlan jelenkori piaci árszintjére is. Ez akkor következhet be, ha fix, alacsonyabb árfolyamon forintosítanák a devizahiteleket, de egyelőre ez sem biztos.

A kivárás mellett – ugyanennek az intézkedésnek a lehetséges hatásaival számolva – az eladástól való visszalépés is jellemző lett. Egyes számítások szerint a törlesztőrészletek akár 30%-ot megközelítő nagyságrenddel is csökkenhetnek, ami sokaknak épp az a határ, amely a kényszerű értékesítéstől visszalépésre bátorítja a tulajdonost.

Pedig a mentőcsomagról egyelőre keveset tudni. Ha idén a parlament elfogadja az idevonatkozó programot, abból legkorábban jövő tavasszal, de hitelkiváltási banki verseny esetén, egyes elemzők szerint akár egy év múlva lehet valós, ügyfelek számára is érezhető hatása.