A globális befektetési volumen 4%-kal nőtt

2015 első negyedévében a kereskedelmi ingatlanpiaci tranzakciók volumene világszerte enyhe növekedést mutatott, az amerikai kontinensen volt a legjelentősebb.

A JLL előzetes statisztikái alapján az ázsiai-csendes-óceáni térségben növekedett a piac, ugyanakkor az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban csökkent az aktivitás.

 

 

Chicago, London, Szingapúr, Budapest, 2015. április 21. – A JLL előzetes jelentése szerint 2015 első negyedévében a globális közvetlen kereskedelmi ingatlan befektetési tranzakciók volumene elérte a 148 milliárd dollárt, ami 4 százalékkal magasabb, mint a 2014 első negyedévében mért érték. A legnagyobb, 18%-os éves növekedést az amerikai kontinensen regisztrálták, míg a csendes-óceáni térségben 3 százalékkal lettek magasabbak a volumenek.  A befektetési aktivitás az EMEA régióban amerikai dollárban számolva 11 százalékkal csökkent, ezzel szemben helyi valutában számolva 8 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában rögzített volumen lett, ami a dollár jelenlegi erejét tükrözi a globális valutákkal szemben.

Amint azt Arthur de Haast, a JLL International Capital Groupvezetője kifejtette: „Az amerikai kontinens  növekedésének motorja az Egyesült Államok ahol a tavalyihoz képest 26 százalékkal magasabbak voltak a befektetési volumenek,  kompenzálva ezzel a Latin-Amerikában és Kanadában tapasztalható csökkenést. Az erős dollár hatása érzékelhető az euró övezetben, Japánban és Ausztráliában is, ahol nőtt az egyes piacok aktivitása, de a helyi valuták gyengültek az amerikai dollárral szemben az elmúlt évben. ” A JLL arra számít, hogy 2015-ben  a kereskedelmi ingatlan befektetések volumene 740 milliárd és 760 milliárd amerikai dollár között lesz, amely a 2014-es év volumenénél akár 4 százalékkal is magasabb lehet.

„A globális ingatlanpiacnak továbbra is kedvez a növekvő tőkebeáramlás, így több nagy ingatlan portfolió, illetve egyedi eszköz adás-vétele várható az év során,” jegyezte meg David Green-Morgan, a JLL Global Capital Marketspiackutatási igazgatója. „Annak ellenére, hogy az amerikai Federal Reserve lehetséges kamatemelkedést jelez 2015-ben, a swap piacok csak csekély emelkedést mutatnak az amerikai kamatlábak tekintetében az év végéig. Mivel az előrelátható jövőben a legtöbb vezető gazdaság szinten tartja a kamatlábakat, az ingatlan továbbra is vonzóbb marad, mint a fix jövedelmezőségű befektetések.”

„Magyarország az európai és a globális pénzügyi környezet okozta gyenge teljesítményű éveket követően most az ingalan befektetési piac újjáéledésének lehet szemtanúja. 2015 első negyedévében a kereskedelmi ingatlan befektetési volumen közel 110 millió euró volt, ami az elmúlt 4 év statisztikáit alapul véve nagyon jó teljesítménynek mondható” – nyilatkozta Tuza Rita, a JLL magyarországi irodájának piackutatási vezetője.

„Az iroda és ipari ingatlanok egyformán vonzóak voltak a befektetők számára, mindkettő ingatlan típus körülbelül 43%-át tette ki a negyedéves tranzakciós volumennek, míg a maradék 14%-ot kiskereskedelmi ingatlan befektetések adták. A Vision Towers-t az ERSTE Ingatlan Alap, míg az M1 Business Parkot a ProLogis vásárolta meg és 3 vidéki plázát is értékesítettek a negyedév során. A befektetők kezdenek a jóval drágább szomszédos piacok kiváló alternatívájaként tekinteni Magyarországra, és ennek köszönhetően a piac likvidebbé vált. Továbbá az is fellendülést hoz a piacra, hogy számos befektető kezd befektetési ciklusának végéhez érni, ami arra ösztönzi őket, hogy elkezdjék értékesíteni ingatlanjaikat. Ez végre meghozza a régóta várt likvidást a piacra, aminek eredményeképpen 2015-re az elmúlt pár év legerősebb befektetési volumenjét várhatjuk – tette hozzá Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL budapesti tőkepiaci részlegének vezetője.

Regionális áttekintés

A globális befektetési teljesítmény tekintetében az amerikai kontinens az első negyedévben 73 millió dollárral továbbra is vezető helyen áll. Ez a volumen 18 százalékkal magasabb, mint a 2014 első negyedévében rögzített. Az európai befektetési volumen 51 milliárd dollár volt; a kontinens legtöbb országában növekedést tapasztaltak. Ehhez képest a közép- és kelet-európai régió (KKE) országainak értékei a fentiektől kiugróan eltértek, euróban kifejezve 20 százalékkal csökkentek. Míg az első negyedévben az Egyesült Királyság vezette az európai növekedést, a választások a második negyedévben hatással lehetnek a növekedésre, amennyiben egy bizonytalan kormány alakul. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a piacok 2015-ben hasonlóan nyitottak, mint 2014-ben, a volumenek mindössze 3 százalékkal voltak magasabbak éves szinten 24 milliárd amerikai dollárt elérve. Japán, a régió legnagyobb piaca, éves szinten 4 százalékos növekedést ért el 12 milliárd dollárt meghaladó tranzakciós volumennel, mivel a költségvetési év vége ösztönözte a beruházásokat.