A DTZ az Airport City régi-új bérbeadója

Számos negatív évet követően újabb sikeres fél évet tudhat magáénak az iparág: a DTZ elemzői szerint végre kijelenthető, hogy újra fellendülőben az ipari ingatlanpiac. Az elmúlt hat hónapban több mint 2 százalékponttal csökkent az üresedési ráta. Ez a rekord szintű bérbeadási volumen mellett azt mutatja, hogy nem csupán a szerződés-hosszabbítások uralják a keresletet. Az alacsony fejlesztési aktivitás és a stabil nettó bérbeadási szint mellett a piaci trendek további javulása várható.

A logisztikai piac egyik kulcsfontosságú helyszíne a repülőtér környéke: a válság éveiben ezen a piacon történt a legtöbb új fejlesztés, és az üresedési ráta is folyamatosan csökken. Az ingatlankínálat viszont visszafogott, a három meglevő létesítmény összesen százezer négyzetméternyi területet tesz ki, ami a teljes modern ingatlan állománynak csupán öt százaléka. A repülőtér környezetének egyik legsikeresebb projektje az Airport City, amely spekulatív és built-to-suit fejleszéseket ötvöz a piac egyik legkeresettebb részén. A szinte teljesen kiadott, több mint huszonötezer négyzetméteres Airport City további hatvanezer négyzetméternyi fejlesztési potenciállal rendelkezik.

 

Az Airport City és a DTZ múltja már a kezdetektől összefonódik, 2008-ban a projekt indulásakor az ingatlan-tanácsadó szakmai hozzáértésével támogatta a fejlesztést és a bérbeadást. A két cég szakemberei most újra együttműködnek, mivel a DTZ lett az Airport City kirázólagos bérbeadó ügynöksége.

 

Airport CityJoó Domonkos, a DTZ üzletágvezetője szerint: „Az elmúlt években csupán néhány előbérleti szerződés alapján épült projekt valósult meg, spekulatív módon pedig nem épültek raktárak. Ez azt eredményezte, hogy a szabadon álló területeken már nem lehetséges minden bérlői igényt kielégíteni, különösen, ha nagyobb területről beszélünk. Ezért úgy gondolom, hogy a magyar piac ismét elért abba a fázisba, amikor ismét versenyképes alternatívát jelent majd az előbérleti konstrukció nagyobb igények esetén. Emellett pedig speciálisabb gyártó vagy raktárterületet kereső bérlők számára pedig eddig is előnyt jelentett ez az egyedi igények alapján történő építkezés, hiszen már a tervasztalon személyre lehet szabni az épületet. Ez pedig kevesebb kompromisszummal jár és sok esetben költséghatékonyabb is, mint egy meglévő épület átalakítása.”

 

A fejlesztés sikerét az is jelzi, hogy minden bérlővel sikerült megállapodni a folytatásról. A továbbiakban tervezett, engedéllyel rendelkező fázisok valós lehetőséget nyújtanak az új érdeklődők és a jelenlegi bérlők számára is. Lovro Adrienn a fejlesztő CPI Hungary ügyvezetője szerint az Airport City sikerének kulcsa, hogy cége folyamatosan szem előtt tartja a potenciális és már meglévő bérlőinek igényeit és érdekeit, ugyanakkor a park sikerét a fejlesztői és üzemeltetői tapasztalat mellett a neves, prosperáló cégekből álló bérlői portfólió is erősen támogatja. A park bérlői között van az Agility Magyarország Kft, ők jelenleg 5 000 négyzetméter bérelnek, míg legnagyobb bérlője a Benteler Distribution Kft. 6 300 négyzetméter iroda- és raktárterületet használ.

A mintegy másfél kilométerre elhelyezkedő reptér és a Logisztikai Park területén nyújtott szolgáltatásokból adódóan az épületek kereskedelmi elosztó, illetve szállítmányozó gyűjtő vállalatok ingatlanigényeinek kiszolgálására ideálisak.