100%-os bérlőmegtartás a Park Átriumban

A GLL portfólió hazai és külföldi irodaházai hasonló trendeket mutatnak

A GLL Real Estate Partners sikerének egyik kulcsa az a kiemelkedő bérbeadói-bérlői kapcsolat, amely egyrészt a bérlőkkel folytatott személyes párbeszédeken keresztül alakul ki, másrészt az ingatlanok folyamatos fejlesztése révén erősödik tovább. A nemzetközi ingatlanalap-kezelő cégcsoport több európai országban található irodaház portfóliója a piaci mutatókon túlmutató bérbeadottsági szintekkel, és átlag alatti kiadatlan területi rátákkal büszkélkedhet. A 450.000 négyzetméteres európai GLL portfólió – ingatlanokkal Amszterdamban, Brüsszelben, Párizsban, Budapesten, Bukarestben, Prágában, Varsóban, Frankfurtban és Londonban – átlagos bérbeadottsági szintje 85%. Az ingatlanok több mint 60%-ának esetében a feltöltöttség 90% feletti.
 
Egy olyan piacon, ahol a fejlesztők újabb és újabb kereskedelmi célú ingatlanokkal versenyeznek a bérlők kegyeiért, ez a kiemelkedő szintű bérlőmegtartás egyértelmű indikáció és bizonyíték a kiváló ingatlankezelésre és kapcsolatépítésre. A bérbeadó a bérlői igények folyamatos változásaira odafigyelve, ötleteiket meghallgatva, az épület kapcsán felmerülő minden új kihívásra minőségi megoldást kínál. Hogy a magyar portfólió hat kiemelkedő irodaháza (Bank Center, Roosevelt 7/8, Park Atrium, BSR Center, Népliget Center, RiverLoft) közül mindezt az egyik legaktuálisabb és legjobb példával támasszuk alá, vizsgáljuk meg a Park Atrium esetét.
 
Az Erick van Egeraat holland építész tervei alapján megépült Park Atrium egy egyedülálló irodaház, amely egyben a kortárs művészet egy ikonikus darabja is, a Hősök tere, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum szomszédságában, a Dózsa György úton áll. Az épület 4 tömbje 26.000 négyzetméternyi bérbeadható területet kínál irodai és kereskedelmi hasznosításra, városligeti panorámával. A 2004-ben elkészült, több bérlős irodaépületben az ING, a Deloitte és a Roche irodái kapnak helyet, akik együttesen a teljes terület több mint 85%-át használják.
 
Az utóbbi két év során mindhárom bérlő megvizsgálta a szerződéshosszabbítás, illetve a költözés alternatív lehetőségeit. A sikeres újratárgyalási folyamatok eredményeképpen mindhárman a jelenlegi irodaterület mellett döntöttek, sőt bővülési szándékuknak is hangot adtak. Miután az új ING és Roche szerződések megköttettek, 2014 novemberében a Deloitte is további 5 évre kötelezte el magát a Park Atrium mellett. A cégen belüli megváltozott kollaborációs munkafolyamatok azonban azt kívánták meg, hogy a területmegosztás újragondolásra és áttervezésre kerüljön. Az irodaterületek immár nem egyazon tömb több emeletén kapnak helyet, hanem mindössze két szinten, nyitott térben, egy olyan innovatív irodakoncepció mentén kerültek kialakításra, amely erősíti a cégen belüli közös gondolkodást és együttműködést.
 
Az ingatlan minőségében bekövetkezett változások azonban túlmutatnak a bérlői területek 
újragondolásán. A GLL több olyan új szolgáltatást is bevezetett a Park Atriumban, amely a bérlői élményt nagy mértékben javítja. Az újonnan kialakított konferenciaközpont – különböző méretű konferenciatermeivel – hozzájárul a bérlői területek munkaállomás számának hatékonyságához, hiszen úgy szolgálja ki a tárgyalási területek iránti igényt, hogy közben nem vesz el a hasznos bérlői területből. A konferenciaterület csodálatos panorámájával és különböző rendezvények helyszínéül szolgáló tetőteraszával egyedülálló rendezvényközpont, amely a kapcsolódó catering igényekre is megoldást kínál. 
 
 
A B3-as blokk felújított kávézója egyaránt stílusos és vendégcsalogató, és ételkínálatával a késői órákig dolgozó kollégákra is gondol. Az előfoglalási rendszerben működő látogatói parkoló szintén nemrégiben került kialakításra, és a könnyű megközelíthetőség miatt közvetlenül a liftek mellett kapott helyet. A közelmúltban felújított ING irodaterület kiérdemelte a LEED Gold minősítést, amely szintén bizonyítja, hogy az irodaház minden olyan technikai és fenntarthatósági paraméternek tökéletesen megfelel, amelyet a bérlők és a független nemzetközi környezetvédelmi minősítési rendszerek egyaránt feltételként támasztanak.
 
A Park Atrium 100%-os bérlőmegtartási mutatója a fenti részfolyamatok kombinációjának tudható be. Számszerűségében azt a pozitív képet erősíti meg, amely egy szolgáltatás-központú tulajdonos és egy minőségi épület kapcsán jut eszünkbe, de rámutat arra is, hogy a GLL Real Estate Partners ’A’ kategóriájú irodaházában milyen lojális és elégedett, valamint stabil a bérlői összetétel.