Rekord évet zárt a globális ingatlan tanácsadó vállalat

89 000 négyzetméteres bérbeadási volumen, 38 százalék részesedés és 117 sikeres tranzakció.

A Cushman & Wakefield és a DTZ sikeres összeolvadása után a cég a 2015-ös évben rekordnak számító 89,000 négyzetméteres bérbeadási volument produkált, ami 38% részesedést jelent az ügynökségi piacon. A vállalat 117 sikeres tranzakciót zárt a múlt évben, amiből 21 darab 1 000 négyzetméter feletti volt.

A budapesti irodapiac fenntartotta a 2014-ben indult felívelését 2015-ben is, és megdöntötte korábbi csúcsát a teljes bérbeadási volumen tekintetében. Közel 538 000 négyzetméter irodaterületre kötöttek szerződést az év során, ami 16%-os emelkedést jelent a 2014-es évhez képest. A kereslet növekedése és az új irodaátadások hiánya tovább csökkentette az üresedési rátát, ami a recesszió előtti szinten, 12,1%-on állt 2015 év végén. A budapesti irodapiac kihasználatlansága ezzel már alacsonyabb, mint a prágai és varsói értékek, mely gyökeres változás a 4 évvel ezelőtti helyzethez képest.

David M. Johnston, Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodabérbeadási vezető, elmondta: „2015 bérbeadási volumene minden várakozást felülmúlt. Gyakorlatilag nem történt új bériroda átadás, ami mégis megjelent, azt rögtön felszívta a piac. Arra számítunk, hogy a jelenlegi piaci lendület 2016-ban is kitart, mivel a keresleti oldal továbbra is erős, amit megtámogat a limitált új bériroda átadások száma. Ezáltal várhatóan a kereslet továbbra is meghaladja majd a kínálatot, és az üresedési ráta tovább fog csökkenni. Ahogy a piaci folyamatok egyre inkább a bérbeadóknak kedveznek, a különböző bérlői ösztönzők csökkenni fognak a legjobb területekre, növelve az effektív bérleti díjakat. Emelkedő bérleti díjakra számítunk a legnépszerűbb alpiacokon (például: Váci úti irodafolyosó), a túlkínálat csökkenésére a külsőbb városrészekben, és több fejlesztő komolyabban megfontolhatja a spekulatív irodafejlesztések elindítását.”