Budapest lehagyta a régiós versenytársakat

Egyszámjegyű üresedési ráta és 1 milliárd eurós befektetési forgalom a prognózis 2016-ra.

2009 óta nem látott szintre – 121.000 négyzetméterre – emelkedett az előbérletek volumene az irodapiacon, miközben alig maradt üres iroda Budapesten. 2015-ben már a régiós versenytársakat, Varsót és Prágát is leelőzte a főváros a kihasználatlansági ráta tekintetében.

A növekvő irodapiaci kereslet és az elmúlt években tapasztalt alacsony fejlesztési volumen mára a budapesti irodapiac telítettségéhez vezetett, és az üresen álló területek aránya 2008 eleje óta nem látott szintre esett vissza. 2015 végére Budapest a kihasználatlansági mutatót illetően beelőzte régiós versenytársait, Varsót és Prágát. Főleg a cseh fővárosban a jelenlegi túlkínálat gátat szab az üres területek csökkenésének.

Varga Judit a CBRE iroda bérbeadási csapatának vezetője elmondta, hogy 2015-ben három előbérlettel rendelkező irodaépület átadása történt Budapesten, hét állt építés alatt, kilenc pedig tervezett státuszú volt. Ezek közül 150 000 négyzetméternyi irodaterület a Váci úti folyosón helyezkedik el, így a 2015-ös helyzet alapján egy újabb irodacsomópont van kialakulóban.

Az idénre átadásra kerülő közel 100.000 négyzetméter új kínálat sem töri meg az üresedési ráta további csökkenését, mivel az épülő irodaterületek 57 százaléka már előbérletben elkelt. A CBRE által vizsgált 20 alpiac mindegyikében csökkent az üresedési ráta, a jelenlegi átlagérték pedig 12,1 százalék, 4,1 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A növekedés a befektetési piacot is jellemezte: a befektetők 750 millió euró értékben vásároltak ingatlanokat az országban. E forgalom 50 százaléka az irodapiacon bonyolódott le, de jelentős szerepet játszottak az ipari ingatlanok is.

2006-2007-hez képest a legnagyobb a tőkeküldő országok összetétele is megváltozott 2014-2015-ben: megnövekedett az amerikai tőke jelenléte és feléledtek a magyar befektetők is, akik immár 30 százalékos szeletet tudhatnak magukénak a befektetési tortából. A válság előtt nagy aktivitást mutató német befektetők azonban szinte teljesen eltűntek.

2016-os évre vonatkozóan Kibédi Varga Lóránt, a CBRE ügyvezető igazgatója elmondta: „Idén a banki finanszírozás erősödése révén a befektetői likviditás növekedését várjuk a 100 millió feletti portfólió-tranzakciók, vagy a több 100 milliós tételt jelentő ingatlanok esetében. Ha ezek közül akár egy-két tranzakció lezárul, máris át tudjuk törni az 1 milliárdos korlátot.”